Yönetmen, gazeteci, akademisyen Vasvi Çiftçioğlu 1980 yılında Lefkoşa’da doğdu. Barış Gazeteciliği alanındaki doktorasını 2020 yılında tamamlayan Çiftçioğlu’nun gazeteciler için kaleme aldığı üç dilli bir “Barış Gazeteciliği” kitabı (2017) bulunuyor. Tüm kariyerini Kıbrıs’ta toplumlar arası yeniden yakınlaşmaya adayan Çiftçioğlu, 2004 yılından bu yana Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu PIK (RİK) için iki dilli, iki toplumlu barış programlarında yönetmen ve gazeteci olarak çalışıyor. Vasvi Çiftçioğlu, 2007 yılında BASIN-SEN tarafından “Bölünmüşlüğe ve sınırlara rağmen adanın her iki tarafında görevini en iyi şekilde yaptığı için” Kutlu Adalı ödülüne layık görüldü.

 

Gazeteciliğe 2000 yılında Sim FM’de başlayan Çiftçioğlu, 2008-2012 yılları arasında Kıbrıs Gazetesi’nde editörlük ve Kıbrıs FM’de yöneticilik yapmanın yanı sıra, TV Gazetesi adlı programın dış çekimlerini ve yönetmenliğini yürüttü. Vasvi Çiftçioğlu, 1999-2006 yılları arasında “Çirkef” isimli bir mizah dergisi de yayımladı.

 

Kariyerine “Şeytan Çamuru” (2003), “Yasemin Kokan Şeher” (2008), Özker Özgür (2010), “Niyazi Kızılyürek: Öte(de)ki” (2020) ve “Kıbrıs Türk Basın Tarihi” (2022) gibi birçok belgesel sığdıran Çiftçioğlu, 2017 yılından bu yana da DAÜ İletişim Fakültesi’nde “Deneysel Sinema ve Video” adlı bir yüksek lisans dersi veriyor. Çiftçioğlu, AB ve BM’nin çeşitli kampanyaları için videolar ve reklam filmleri de çekti.

 

Vasvi Çiftçioğlu’nun, ortak yönetmenliğini yaptığı “Olağan Denemeler” ve “Kısmet” ile yapımcılığını üstlendiği “Teslimat” adlı kısa filmler, 50’den fazla ülkede 150’yi aşkın uluslararası festivalin resmi seçkisine girmeyi başardı ve ABD, Brezilya, Porto Riko, İtalya ve İspanya’dan toplam 12 ödül kazandı. Dünya genelinden binlerce başvuru arasından Amerikan Akademi Ödülleri (OSCAR), İngiliz Akademi Ödülleri (BAFTA) ve İspanyol Akademi Ödülleri GOYA’ya akredite festivallere seçilen bu filmler, Kıbrıs Türk Sineması için tarihi sayılacak başarılara imza attı.

 

Çiftçioğlu, 2022’de İngiliz Yüksek Komiserliği’nin desteği ile basın ve ifade özgürlüğü konusunda farkındalık yaratmak için bir dizi video üretti ve konuyla ilgili bir kampanya yürüttü.

 

Bu yayın, İngiliz Yüksek Komiserliği’nin desteği ile  Vasvi Çiftçioğlu tarafından hazırlanmıştır.

Bu yayının içeriğinin sorumluluğu tamamen yazarına/yapımcısına aittir
ve hiçbir şekilde İngiliz Yüksek Komiserliği’nin görüşlerini yansıtıyor olarak kabul edilemez.